Очила за компютър

Очила за Компютър

Очилата за компютър повишават Вашата производителност! Без повече болка в гърба, врата и очите!

Когато работите на компютър, за какъвто и да е период от време е обичайно да изпитате напрежение в очите, замъглено зрение и други симптоми на синдрома на продължителна работа с компютър ( Синдром на компютърното зрени – Computer Vision Syndrome ) . Това се случва, тъй като зрителните ви нужди при работа с компютър, не са като тези при повечето дейности.

Ако сте под четиридесетгодишна възраст, напрежението в очите или замъгленото зрение по време на работа с компютър може да се дължи на невъзможността на окото да остане акуратно фокусирано на вашия компютърен екран или, защото вашите очи имат проблем да сменят фокуса си от клавиатурата към екрана и обратно за по-дълъг  период от време. Тези проблеми при фокусирането, често се асоциират именно със синдрома на компютърното зрение.

Ако сте над 40 годишни проблемите може да се дължат на естествен процес наречен пресбиопия.
Какво можете да направите? Като начало – щателен очен преглед при офталмолог, за да се отхвърли проблем със зрението или да актуализирате рецептата с вашите диоптри. Проучванията показват, че дори малки несъответствия в предписаните ви лещи, могат да допринесат за проблеми със зрението.
Ако вашите очила са съобразени с нуждите ви (или, ако не са ви необходими очила за повечето задачи, които извършвате) и вие продължавате да изпитвате дискомфорт по време на работа с компютър, обмислете закупуването на специални очила за компютър. Тези очила са предписани специално, за да намалят напрежението в очите ви и да ви дадат възможно най-доброто зрение за работа пред вашия монитор.

Защо очила за компютър?
Очилата за компютър се отличават от стандартните очила за четене или далечни разстояния по многобройни начини, с които се цели да се оптимизира вашето зрение по време на работата ви с компютъра. Компютърните екрани обикновено се намират на  50-60 см от вас. Това се счита за междинна зона на зрението – по-близка от зоната за шофиране, но по-далече от тази за четене. Повечето млади хора носят очила, за да коригират своето зрение на далечни разстояния. Очилата за четене се предписват за коригиране на зрението на близко разстояние за пациенти над 40 годишна възраст, както и  бифокалните и прогресивни лещи, които коригират зрението на близко и далече.  Дори прогресивните лещи, често нямат достатъчно голяма междинна зона за удобна работа с компютър, въпреки че с развитието на технологиите и този проблем е преодолян при внимателен подбор на прогресивни стъкла ( прогресивни очила / прогресиви ) с правилните характеристики. Без очила за работа с компютър, много от хората, които използват компютър, често страдат от  замъглено зрение, напрежение в очите и главоболие – главният симптом на синдрома на продължителна работа с компютър. Още по-лошо – много хора се опитват да компенсират своето замъглено зрение, като се привеждат напред  или като навеждат глава, за да погледнат през долната част на очила си ( в случаи с прогресиви ). И двете действия, могат да завършат с болки във врата, схванати рамене и гръб. Бифокалните лещи ( бифокалните стъкла / бифокалите ) изобщо не са опция в случая, тъй като при тях изцяло липсва зона за работа с компютър.

Очилата за компютър са изработени с оптимални диоптри за разстоянието на което е вашия компютър, за да имате ясна картина и да се избегне напрежението при фокусиране и неудобните пози. Очилата за компютър са добра инвестиция защото за малко пари вие ще увеличите своята ефективност и производителност.

Дизайн на лещи за очила за работа с компютър:
Много лещи с дизайн със специално предназначение, работят добре при очила за работа с компютър. Тези лещи се предписват специално за употреба при работа с компютър и не са подходящи за шофиране или обща употреба. Най-простите очила за работа с компютър са очила с еднофокусни лещи, предписани да дадат максимален комфорт при работа с компютърен терминал. Диоптърът спомага за отпускане на акомодацията ( напрягането на очните мускули ) нужна за фокусиране на обекти на дистанцията, на която е компютърния екран и предоставя голямо зрително поле.
Еднофокусните очила за работа с компютър намаляват риска от напрежение, замъглено зрение и неудобни пози, които могат да доведат до болки във врата и гърба, и могат да се използват, както от млади, така и от по-възрастни хора, които работят с компютър.
Друг популярен дизайн на лещите за очила за работа с компютър за професионалните прогресивни лещи – многофокусни лещи, които коригират зрението на далечни, средни и близки разстояния. Те имат по-голяма зона за средни дистанции, от колкото при стандартните прогресивни стъкла за по-голямо удобство при работа с компютър, но това оставя по-малка зона за далечната дистанция. Затова тези лещи не се препоръчват при шофиране или при работа на значителни разстояния.
Вашият оптик и офталмолог могат да ви помогнат да изберете кой дизайн на лещите е най-подходящ за вашите нужди.

Покрития и оцветяване на стъклата:
За максимален зрителен комфорт, вашите очила за работа с компютър трябва да включват антирефлексно покритие. То елиминира отраженията на светлината от предната и задната повърхност на вашите лещи, която може да причини напрежение в очите.
Някои очни лекари препоръчват и леко оцветяване на лещите, за да се намали отблясъка, причинен от силно осветление и да се подчертае контрастът. Затъмнените лещи за работа с компютър също така се препоръчват, за да се блокират късите вълни или „синята светлина” излъчвана от монитора на компютъра, която се асоциира с отблясъците и напрежението в очите.
За повече детайли за антирефлексното покритие и затъмняване се консултирайте с вашия оптик

Къде можете да купите очила за компютър?
Точното изпълнение на предписаните очила е изключително важно, ако искате да се възползвате напълно от удобството да имате очила за работа с компютър. Най-добре е да закупите такива очила от професионалист и да избягвате покупката на готови очила за четене. Освен запазването на час за преглед при специалист – офталмолог, измерете на какво разстояние сядате от вашия компютър (разстоянието от носа Ви до монитора.)
Донесете тези измервания по време на вашия преглед, така че лекарят да може да ги използва, за да установи оптималната сила на лещите за вашите очила.

Основното за безпроблемната работа с компютър е определянето на нуждата от диоптър подходящ за съответното разстояния и преценката на опитния офталмолог. Ползвайте само качествени очила закупени от оптика. Проявете търпение и внимание и си запишете час за преглед. За въпроси свързани с очила за компютър, цени и други ни пишете. Сигурни сме, че можем да ви предложим очила за компютър на цена, която е добра.

Термини: очила за компютър, очила за работа с компютър, защитни очила за компютър, предпазни очила за компютър.

Сподели своето мнение